wtorek, 29 listopada 2016

Zupa krem z marchewki z grzankami i masłem czopsnkowym

 Rozgrzewająca, delikatnie słodka, a przede wszystkim pyszna i pożywna.

 

Składniki:

4 porcje
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małego pora
  • 500 g marchewki
  • 300 g ziemniaków
  • 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy oraz 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego)

Przygotowanie:

  • Do garnka włożyć łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
  • Teraz dodawać stopniowo resztę warzyw, co chwilę mieszając i smażąc wszystko w sumie przez ok. 10 minut.
  • Najpierw dodać pokrojony na plasterki czosnek a za chwilę umytego i pokrojonego na plasterki pora.
  • Później obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. W międzyczasie doprawić warzywa solą.
  • Zalać gorącym bulionem, dodać przyprawy (kurkumę i curry) i zagotować, przykryć pokrywą i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw.
  • Dodać mleko i zmiksować na krem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate