Szakszuka, czyli jajka gotowane w sosie pomidorowym z przyprawami i dodatkami danie kuchni tunezyjskiej. Pomysł na pożywne śniadanie, szybki lunch lub kolację na ciepło.Zaledwie 15 minut i macie pyszne danie na stole.
Składniki:
- 1 pomidor
- 1/4 łyżki masła lub oliwy extra vergine
- 1/4 małego ząbka czosnku
- 50 g papryki
- 30 g kiełbasy
- sól i świeżo zmielony pieprz
- przyprawy: po szczypcie oregano i kminu rzymskiego
- 2 jajka
- do podania: bazylia
Przygotowanie:
- pomidora: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, podsmażyć pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Dodać pokrojoną na kawałki paprykę oraz kiełbasę, chwilę podsmażyć.
- Dodać pokrojone pomidory, doprawić solą, pieprzem, oraz przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez dalszego mieszania (wówczas całość odpowiednio się zredukuje - szybciej odparuje sok z pomidorów a pomidory zachowają swoją strukturę; jeśli będziemy mieszać zrobi się przecier).
- Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić je solą. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywą i gotować jeszcze przez około 3 minuty lub do czasu aż białka będą ścięte. Posypać listkami bazylii, podawać z pieczywem.
Kaloryczność: 285 kcal jeśli dodacie np. bułkę grahamkę macie posiłek o wartości kalorycznej ok 540 kcal .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz