Świetna propozycja na lunch, smakuje genialnie na zimno.
Składniki
- 1 filet z kurczaka (ok. 100 g)
- ok. 70 g kapusty pekińskiej (zielone części)
- pół pomarańcza
- 30 g orzechów migdałowych
Sos
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 0,5 łyżki oliwy extra vergine
- 0,5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka soku z pomarańczy
-
1/6 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie
- Składniki sosu wymieszać w kubeczku, doprawić solą i pieprzem.
- Filet z kurczaka pokroić na 2 mniejsze kawałki, doprawić solą, wysmarować oliwą i położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować po 4 minuty z dwóch stron.
- Kawałki kurczaka posmarować łyżką sosu i dalej grillować przez ok. 1,5 minuty na nieco mniejszym ogniu, przewrócić na drugą stronę, posmarować kolejną łyżką sosu i grillować jeszcze przez ok. 1 minutę po czym zdjąć z patelni i odłożyć. Pozostały sos wykorzystać do sałatki.
- Kapustę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć wyłożyć na talerz.
- Pomarańcze obrać i wyfiletować (ostrym nożem wykroić cząstki miąższu pomiędzy błonkami), z reszty pomarańczy wycisnąć sok i zachować go do sosu.
- Orzechy lekko zrumienić na patelni, grubo posiekać lub rozdrobnić w malakserze.
- Kapustę doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka, cząstki pomarańczy, posypać orzechami włoskimi. Polać pozostałym sosem.
Kaloryczność: 510 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz