czwartek, 10 listopada 2016

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami z miodowo-musztardowym sosem z dodatkiem cynamonu

 Świetna propozycja na lunch, smakuje genialnie na zimno. 

Składniki

  • 1 filet z kurczaka (ok. 100 g)
  • ok. 70 g kapusty pekińskiej (zielone części)
  • pół pomarańcza
  • 30 g orzechów migdałowych
Sos
  •   1,5 łyżki miodu
  •   1 łyżka musztardy
  •   0,5 łyżki oliwy extra vergine
  •   0,5 łyżki soku z cytryny
  •   1 łyżka soku z pomarańczy
  •   1/6 łyżeczki mielonego cynamonu

    Przygotowanie

    • Składniki sosu wymieszać w kubeczku, doprawić solą i pieprzem.
    • Filet z kurczaka pokroić na 2 mniejsze kawałki, doprawić solą, wysmarować oliwą i położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować po 4 minuty z dwóch stron.
    • Kawałki kurczaka posmarować łyżką sosu i dalej grillować przez ok. 1,5 minuty na nieco mniejszym ogniu, przewrócić na drugą stronę, posmarować kolejną łyżką sosu i grillować jeszcze przez ok. 1 minutę po czym zdjąć z patelni i odłożyć. Pozostały sos wykorzystać do sałatki.
    • Kapustę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć wyłożyć na talerz.
    • Pomarańcze obrać i wyfiletować (ostrym nożem wykroić cząstki miąższu pomiędzy błonkami), z reszty pomarańczy wycisnąć sok i zachować go do sosu.
    •  Orzechy lekko zrumienić na patelni, grubo posiekać lub rozdrobnić w malakserze.
    • Kapustę doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka, cząstki pomarańczy, posypać orzechami włoskimi. Polać pozostałym sosem.



    Kaloryczność: 510 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate