Składniki
12 sztuk, po 334 kcal
Ciasto czekoladowe
- 110 g masła
- 1/3 szklanki miodu
- 200 g deserowej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
Krem i owoce
- 500 ml śmietanki kremowej 30% z kartonika (baaardzo zimnej)
- 1 cukier wanilinowy (domowej roboty- przepis an blogu)
- granat
Przygotowanie
Ciasto czekoladowe
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami, lub papierem do pieczenia. W rondelku, na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło z czekoladą połamaną na kosteczki (deserową i gorzką).
- Do czystej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 2 jajek (białka zachować). Do miski z żółtkami dodać roztopioną masę czekoladową i mieszając połączyć na jednolitą masę (np. rózgą).
- Pozostałe 2 białka ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę (około 5 - 7 minut). Dodać ją do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać łyżką.
- Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 18 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podczas studzenia środek babeczek zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Całkowicie ostudzić przed wyłożeniem kremu.
Krem i owoce
- Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru wanilinowego. Wyłożyć na babeczki za pomocą szprycy lub po prostu łyżką. Udekorować owocami i miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz