piątek, 2 grudnia 2016

Czekoladowe chmurki z bitą śmietaną i owocami

Składniki

12 sztuk, po 334 kcal
Ciasto czekoladowe
  • 110 g masła
  • 1/3 szklanki miodu
  • 200 g deserowej czekolady 
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
Krem i owoce
  • 500 ml śmietanki kremowej 30% z kartonika (baaardzo zimnej)
  • 1 cukier wanilinowy (domowej roboty- przepis an blogu)
  •   granat

Przygotowanie

Ciasto czekoladowe
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami, lub papierem do pieczenia. W rondelku, na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło z czekoladą połamaną na kosteczki (deserową i gorzką).
  • Do czystej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 2 jajek (białka zachować). Do miski z żółtkami dodać roztopioną masę czekoladową i mieszając połączyć na jednolitą masę (np. rózgą).
  • Pozostałe 2 białka ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę (około 5 - 7 minut). Dodać ją do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 18 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podczas studzenia środek babeczek zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Całkowicie ostudzić przed wyłożeniem kremu.
Krem i owoce
  • Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę z dodatkiem  cukru wanilinowego. Wyłożyć na babeczki za pomocą szprycy lub po prostu łyżką. Udekorować owocami i miętą.
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate