Wiedza, która przyda się nie tylko mamom :)
- Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.
- Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej.
- Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii).
- Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem.
- Mięso spożywaj z umiarem.
- Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.
- Ograniczaj spożycie soli.
- Pij wystarczającą ilość wody.
- Nie pij alkoholu.
W
skład produktów spożywczych wchodzą niezbędne składniki odżywcze
zawarte w różnych ilościach i proporcjach. Nie ma takiego idealnego produktu
żywnościowego, który dostarczałby wszystkich składników pokarmowych w
odpowiednich ilościach.Aby nie dopuścić do powstania niedoborów należy w
codziennym jadłospisie uwzględnić produkty ze wszystkich grup: produkty
zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory (oczywiście niektórzy będą apelować, że laktoza, że uczulenia na białko itd, ale zaznaczę, że zalecenia są zaleceniami profilaktycznymi i dla osób zdrowych chcących odżywiać się zdrowo, jeżeli ktoś nietoleruje mleka, są inne źródła dostarczania zawartego w nim wapnia i witamin:)), produkty
dostarczające pełnowartościowego białka. Zasada urozmaicenia powinna
dotyczyć wszystkich posiłków.Komponując swój jadłospis należy kierować
się zasadami zdrowego żywienia i dodatkowymi informacjami zawartymi w
Piramidzie Zdrowego Żywienia.
Nadwaga
i otyłość to nie tylko problem estetyczny, OTYŁOŚĆ to już choroba, będąca
przyczyną innych chorób takich jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze,
choroby układu krążenia i wiele innych. Aby zachować prawidłową masę
ciała należy odżywiać się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Osoba z
nadwagą lub otyłością powinna: Ograniczyć spożycie tłuszczów zarówno
widocznych (masło, olej itp.) oraz niewidocznych (zawartych np. w
ciastach, batonach, tłustych gatunkach mięs itp.) Zrezygnować ze
spożywania dań typu fast food i słodyczy oraz słodzenia napojów
Zwiększyć spożycie warzyw i owoców. Unikać potraw smażonych lub
pieczonych tradycyjnie ze względu na wysoką zawartość tłuszczów
stosowanych do ich przygotowania. Zaleca się pieczenie w folii
aluminiowej, rękawie, na grilu, gotowanie, gotowanie na parze, duszenie
bez uprzedniego obsmażania Wyeliminować doprawianie potraw zasmażkami,
śmietaną czy mąką. Zalecenia dietetyczne połączyć z aktywnością
fizyczną.
Produkty
zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka.
Tak kochani, jemy WĘGLE! Produkty te dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego
oraz białka roślinnego. Z witamin zawierają przede wszystkim witaminy z
grupy B oraz witaminę E. Dostarczają również składników mineralnych
takich jak: żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor. Wartość
żywieniowa produktów zbożowych jest uzależniona od stopnia przemiału
ziarna, w trakcie którego usuwane są zewnętrzne części bogate w
składniki odżywcze. Mniejszą zawartością witamin i składników
mineralnych charakteryzują się produkty otrzymane z wyższego stopnia
przemiału, wówczas mąka i pieczywo są bielsze a kasza drobniejsza.
Natomiast pieczywo razowe oraz grube kasze odznaczają się wyższą
zawartością witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.
Mleko
i przetwory mleczne są nie tylko głównym źródłem wapnia w diecie, ale
dostarczają również białka o wysokiej wartości biologicznej oraz witamin
z grupy B, a także A i D. Produkty te są również źródłem składników
mineralnych takich jak magnez, potas i cynk. Z uwagi na zawartość
nasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym należy wybierać mleko
i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu.
Mięso
jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin z grupy
B, szczególnie B1,B12, PP oraz łatwo przyswajalnego żelaza. Należy
wybierać chude gatunki mięs, a także zastępować je roślinami
strączkowymi i rybami (zaleca się spożywanie 2-3 porcji po 150g
tygodniowo). Zarówno rośliny strączkowe jak i ryby oraz jaja są dobrym
źródłem pełnowartościowego białka. Jaja podobnie jak mięso, zawierają
prawie wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi. Ale UWAGA! W żółtku jaja
zawarta jest jednak duża ilość cholesterolu. Ryby w porównaniu z mięsem
zawierają więcej składników mineralnych. Są dobrym źródłem jodu oraz
fluoru. Polecane są zwłaszcza ryby morskie ze względu na wysoką
zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.Rośliny
strączkowe są źródłem węglowodanów złożonych, a także witamin z grupy B
oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, fosfor i wapń.
6. Spożywaj codziennie warzywa i owoce
Warzywa
i owoce powinny wchodzić w skład codziennej diety, gdyż są źródłem
cennych witamin, zwłaszcza witaminy C oraz B - karotenu. Dostarczają
także kwasu foliowego. Zawierają znaczne ilości składników mineralnych
takich jak: wapń, potas, magnez, sód. Zawarty w owocach i warzywach
błonnik pokarmowy nie ulega trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego.
Spełnia on bardzo ważną rolę, m.in. posiada zdolność regulowania pracy
przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom, korzystnie wpływa na
stężenie cholesterolu i glukozy we krwi.Większość warzyw i owoców
odznacza się wysoką zawartością wody (80-90%), z czego wynika ich niska
wartość kaloryczna.
Tradycyjna
polska dieta obfituje w tłuszcze. Zaleca się obniżenie spożycia
tłuszczów ogółem poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię.
Ograniczenie spożycia tłuszczów zwłaszcza zwierzęcych i produktów
obfitujących w cholesterol jest nieodzownym warunkiem profilaktyki
chorób układu krążenia. Ograniczenie spożycia tłuszczu ma również
istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu otyłości.Należy pamiętać, iż
tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem pokarmowym - 1g
tłuszczu dostarcza 9 kcal, a białka czy węglowodanów 4 kcal.Warto
wiedzieć, że tłuszcze spożywane są nie tylko w formie "widocznej"
(masło, olej, margaryna, smalec, tłuszcz przy mięsie czy wędlinach), ale
również w formie "niewidocznej" zawartej w potrawach i produktach
(mięso, sery, wyroby cukiernicze). Tłuszcze zwierzęce sprzyjają
rozwojowi miażdżycy. Wskazane jest aby zastępować tłuszcze zwierzęce
roślinnymi. Wśród różnych technik kulinarnych godne polecenia jest
gotowanie, pieczenie czy duszenie bez dodatku tłuszczu. Również
pieczenie na grilu powoduje zmniejszenie ilości tłuszczu.
Cukier
nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych, jest natomiast
źródłem "pustych" kalorii. Produkty dostarczające "pustych" kalorii
należy rozumieć jako produkty, nie wzbogacające organizmu w jakiekolwiek
składniki odżywcze, a dostarczające jedynie kalorii.Nadmierne spożycie
cukrów prostych może w konsekwencji prowadzić do otyłości. Produkty te
odrywają także dużą rolę w powstawaniu próchnicy zębów.
Sód
zawarty w soli odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych
zachodzących w organizmie. Jednak jego zbyt wysoki poziom w diecie może
przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Dzienne spożycie
soli nie powinno przekraczać 5 - 6g (1 płaska łyżeczka do herbaty).
Aktualny poziom spożycia soli w Polsce jest trzykrotnie wyższy od
zalecanego. Należy zrezygnować z dosalania potraw, a także ograniczyć
dodatek soli w czasie ich przygotowywania.
Warto
wiedzieć, iż sól jest dodawana w dużych ilościach podczas przemysłowej
produkcji żywności, przy produkcji konserw, wędlin, serów, kiszonek,
wędzonek, marynat, a także zup w proszku i niektórych przypraw. Zaleca
się zastępowanie tradycyjnej soli, dostępnymi na rynku solami
nisko-sodowymi lub różnego rodzaju mieszankami ziołowymi i przyprawami.
Woda dostarczana jest organizmowi w
postaci napojów oraz razem ze spożywanymi produktami i potrawami.
Organizm nie może magazynować większej ilości wody i niedostateczna
podaż płynów szybko może doprowadzić do odwodnienia, dlatego też należy
pić często, w umiarkowanych ilościach. Zaleca się, aby wypijać co
najmniej 2 l napojów dziennie. Uniwersalnym napojem, za pomocą którego
można ugasić pragnienie jest woda. Natomiast należy ograniczać spożycie
napojów słodzonych.
Alkohol
jest produktem bardzo kalorycznym, nie zawiera żadnych niezbędnych
składników pokarmowych, a u osób z podwyższonym stężeniem triglicerydów
sprzyja ich dalszemu wzrostowi. W nadmiarze podnosi także ciśnienie
krwi. Należy pamiętać, że częste spożywanie umiarkowanych nawet ilości
może prowadzić do uzależnienia. Alkohol należy spożywać z umiarem. Nie
powinno się przekraczać 2 drinków dziennie. Za 1 drinka uważa się
kieliszek wódki, lampkę wina (75-100ml) lub szklankę piwa. Tak zaleca IŻŻ ale ja radziłabym jednak pić go okazjonalnie jeżeli już musimy.;) jako mama z własnego przykładu wiem, ze da się bez niego żyć;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz