Wymagana wartość odżywcza posiłków uzupełniających:
Wiek | Wartość kaloryczna |
6 - 8 mc | 130 kcal/dzień |
9 - 11 mc | 310 kcal/dzień |
12 - 23 mc | 580 kcal/dzień |
Wiek | Ilość posiłków uzupełniających/dzień |
6 - 8 mc | 2 – 3 |
9 -11 mc | 3 – 4 |
12 –24 mc | 3 - 4 oraz 1-2 przekąski (np. owoc „do rączki”) |
CODZIENNIE PODAJEMY:
- Warzywa (zupy, przeciery)
- Owoce (przeciery, rzadziej soki do 150ml, polecam siateczkę do owoców, dziecko może samo jeść kawałek owocu i nie zadławi się)
- Kasza/kleik bezglutenowy lub później też glutenowy - jako dodatek do posiłków owocowo – warzywnych lub mlecznych, najlepiej przygotować je samemu)
- Mięso (źródło żelaza!) gotowane (bez wywaru)
- Drób (mięso z indyka, gęsi, kurczaka, kaczk- najlepiej z pewnego źródła, bez chemii)
- Wołowina, jagnięcina, królik
- Początkowo ok. 10 g, pod koniec 1. rż. – ok. 20 g
- Tłuszcze: oliwa z oliwek, masło, bezerukowy olej rzepakowy, margaryny miękkie z niską zawartością izomerów trans (niewielki dodatek do zup)
NIECODZIENNIE:
Dodatek do zup, kasz:
- Całe gotowane jajko 3-4 razy w tygodniu
Ponadto:
- Morskie ryby (źródło DHA) (łosoś, dorsz, halibut, śledź, sola) od 7.- mc 1 raz w tygodniu, obserwując reakcję dziecka, w małych porcjach, gotowane, pieczone
- Twarożek, jogurt, kefir (źródło wapnia!) – kilka razy w tygodniu od 7 miesiąca
- Pieczywo (biszkopty, sucharki itp.) glutenowe i bezglutenowe od 7 miesiąca
Z racji nie opóźniania wprowadzania alergenów
Niezalecane produkty:
- słodzone napoje, soki w nadmiarze (pow. 150 ml/dobę)
- napoje bez wartości odżywczej – harbatki, soft-drinks i inne.
- słodycze, żywność wysoko przetworzona, konserwowana, barwiona
- wysoko tłuszczowa, smażona np. parówki, frytki, chipsy
- Mleko pełne – nie podaje się do końca 12 mż.
- Miód do końca 12 mż. (możliwość obecności przetrwalników Clostridium botulinum, ryzyko botulizmu dziecięcego), starszym dzieciom można podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz