Odpowiedzenie na pytanie, czy
lepiej brać probiotyki przed, po lub w trakcie posiłku nie jest tak łatwe jak
się może wydawać.
Tak jak istnieje złota zasada
przyjmowania witamin:
Przed posiłkiem->
rozpuszczalne w wodzie, po posiłku rozpuszczalne w tłuszczach, niestety z
probiotykami nie jest już tak łatwo.
Widać to chociażby po opisach
na opakowaniach z probiotykami. Jedni producenci deklarują, że
należy łykać w trakcie, inni że po jedzeniu, a kolejni polecają na czczo.
Podobnie brak jest jednego
głosu wśród ekspertów. Powodem jest to, że badania nad probiotykami to dość
młody obszar oraz istnieją trudności w przeprowadzaniu doświadczeń i analiz.
Całe szczęście istnieją takie maszynerie jak Digestive System, czyli model ludzkiego układu pokarmowego in vitro, który w bardzo dużym przybliżeniu jest nam w stanie odtworzyć, jak wygląda sytuacja w przewodzie pokarmowym w każdym jego odcinku.
Całe szczęście istnieją takie maszynerie jak Digestive System, czyli model ludzkiego układu pokarmowego in vitro, który w bardzo dużym przybliżeniu jest nam w stanie odtworzyć, jak wygląda sytuacja w przewodzie pokarmowym w każdym jego odcinku.
Okazało się, że bakterie probiotyczne najlepiej radzą sobie z przetrwaniem, kiedy
są podawane razem z mlekiem lub owsianką. Dobrze, choć nieco
gorzej radziły sobie, kiedy podano je na 30 minut przed posiłkiem. Natomiast
jedynie minimalna ilość probiotyków była w stanie przetrwać, jeśli podano je z
wodą, sokiem lub 30 minut po posiłku. Wynika to z faktu, że niskie pH żołądka
niszczy osłonkę kapsułki z probiotykiem, a później uszkadza organizmy w niej
zawarte. Posiłek buforuje soki żołądkowe i działa ochronnie. Najważniejszą
kwestią jest podanie probiotyków z chociaż niewielką ilością tłuszczu (5 g), jednak
pewną rolę może odgrywać też białko lub inny komponent mleka.
Aby wydłużyć czas przetrwania
drobnoustrojów w jelitach, rozsądne jest podanie probiotyku z produktami bogatymi
w błonnik. Płatki owsiane ze względu na swoje właściwości prebiotyczne są
bardzo dobrym wyborem .
Podsumowując, w celu jak
najlepszego przetrwania probiotyków należy podawać je z posiłkiem lub chwilę przed. Nigdy
na czczo! Sam posiłek powinien zawierać chociaż minimalną ilość tłuszczu,
dobrze jest uwzględnić w nim nieco białka i błonnika. Warto też rozważyć kupno
probiotyków w specjalnych kapsułkach dojelitowych, które
są tak zaprojektowane by rozpuścić się dopiero w jelitach i dzięki temu będą
chronić organizmy probiotyczne w drodze do jelit.
Wniosek: Probiotyki
przyjmuj z posiłkami, najlepiej takimi, które mają białko, tłuszcze i
węglowodany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz