Jak często zastanawiacie się, który w końcu tłuszcz powinnam/powinienem kupić, na którym smażyć,a który dodać do sałatek?
Dziś postanowiłam rozwiać Wasze wątpliwości i w dużym skrócie zebrać najistotniejsze informacje;)
FOT: Piotr Tymcio
- Oleje odgrywają ogromną rolę jako żywność funkcjonalna- czyli taka, która ma udowodniony korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy. (m.in. wyrównywanie parametrów lipidowych: obniżenie cholesterolu frakcji LDL, Trójglicerydów, cholesterolu całkowitego, wzrost cholesterolu HDL, wspomagają prawidłową prace układu nerwowego, ponieważ ich składniki (kwasy omega3 i 6)wchodzą w skład błon komórkowych, mają wpływa na przewodnictwo międzysynaptyczne i gospodarkę hormonalną itd.)
Oleje- żywność funkcjonalna- czyli taka, która ma udowodniony
korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt
odżywczy.
- Oleje tłoczone na zimno nie
nadają się do smażenia:
- oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- lniany tłoczony na zimno
-słonecznikowy tłoczony na zimno - Oleje tłoczone na zimno cechuje wyższa zawartość składników bioaktywnych, ale także większa podatności na niewłaściwe warunki przechowywania.
- Jeśli oliwa to tylko extra
virgin
Charakteryzuje się dużą stabilnością oksydatywną, jest bardziej odporna na działanie wysokich temperatur (np. smażenie), może stanowić zamiennik dla oleju rzepakowego. PAMIĘTAJCIE jednak, że długotrwałe smażenie przyśpiesza utlenianie się kwasów i inne niekorzystne procesy. - Jednym z najlepszych olejów do przetwarzania na w wysokich temperaturach jest olej kokosowy (UWAGA- jest bogatym źródłem kwasów NASYCONYCH)- stosować od czasu do czasu, oraz rafinowany olej rzepakowy
- Pamiętaj odpowiednim
przechowywaniu:
- W chłodnym miejscu
- W cieniu
zapobiegniesz wtedy utlenianiu, wybieraj te oleje, które są w ciemnych i szklanych butelkach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz