czwartek, 11 lutego 2016

Pasiaste ciasto czyli ZEBRA

Ciasto mojego dzieciństwa; )
nie trzeba mi wiele do szczęścia, dobre kakao, swojskie jajka, kilka dodatkowych składników i mamy pyszne, domowe ciasto!
oczywiście przepis podpatrzony u mojej mamy. Tylko ona potrafiła wyczarować takie cuda.

Możecie oczywiście je podawać na własny ulubiony sposób,  dla mnie idealne jest właśnie takie.;) ze szklanką mleka w ręku :)
Składniki:
  • 5 jajek
  • Szklanka oleju
  • Szklanka wody 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 3 szklanki mąki 
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • odrobina aromatu waniliowego 
  • 2 łyżki kakao
Przygotowanie :
  1. Ubijamy jajka z cukrem i stopniowo dodajemy 2,5 szklanki mąki, olej, wodę.
  2. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i aromat.
  3. Ciasto dzielimy na 2 części do 1wszej dodajemy kakao do drugiej 0,5 szklanki mąki.  Mieszamy dokładnie. 
  4. Wylewamy na zmianę jasną i ciemną masę do prostokątnej blaszki .  
  5. Pieczemy przez około  godzinę w 180 stopniach. 
Dajcie znać czy smakowało :)

Kaloryczność jednej porcji: (ok 100 g) 350 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate