Wielkanocne śniadanie:
Sałatki
Żurek
Pasztet domowy
Jajka na kilka sposobów
Znalazłam bardzo ciekawe propozycje na wielkanocne sałatki sami wybierzcie, która wam odpowiada najbardziej:)
SAŁATKI:
Sałatka z jajkiem, szynką i ananasem: porcja (200 g) ok. 150 kcal
Potrzebne składniki:
- Por,
- jajka,
- seler w nitkach,
- kukurydza,
- fasola czerwona,
- ananas,
- jogurt naturalny,
- szynka konserwowa,
- sól,
- pieprz
Sposób wykonania:
- Jajka gotujemy.
- Kukurydzę odcedzamy i wykładamy na miskę.
- Dodajemy seler, czerwoną fasolę, szynkę konserwową.
- Dokładamy por i 3 łyżki jogurtu.
- Solimy odrobinę, pieprzymy.
- Dodajemy pokrojone jajka i ananasa.
- Całość mieszamy.
Sałatka z jajkiem i płatkami migdałowymi: porcja (200 g) ok. 150 kcal
Potrzebne składniki
- 1 brokuł
- 3 jajka
- 2 pomidory
- ser feta
- płatki migdałowe
SOS: - mały kubek jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki przyprawa do Tzatzików
- ewentualnie inne przyprawy do smaku (czosnek mielony, sól, pieprz, oregano, bazylia itp.)
- sok z cytryny
-
SOS:
Do jogurtu dodać zmiażdżone ząbki czosnku, majonez, przyprawy oraz trochę soku wyciśniętego z cytryny, następnie dokładnie wymieszać lub zmiksować. -
Sałatka:
Brokuły wrzucić na wrzątek, gotować 6 minut. Odcedzić, wystudzić, podzielić na małe różyczki.
Jajka ugotować na twardo, pokroić wraz z pomidorami na ćwiartki. ser feta pokroić w kostkę. migdały przesmażyć na patelni na złoty kolor (bez oleju/tłuszczu).
Brokuły, pomidory i jajka ułożyć na przemian w przeźroczystej misce/salaterce (można zostawić kilka do dekoracji). następnie zalać sosem czosnkowym, posypać migdałami i udekorować pozostałością pomidora, brokuła, jajka oraz sera feta.
Sałatka z jajkiem i chilli: porcja (300 g) ok. 100 kcal
Potrzebne składniki:
- 2 jajka na twardo rozmiar L
- 5 liści sałaty
- papryczka chili 20 g
- 2 żółte pomidory 300g
- zielona papryka 200g
- sól, pieprz, cząber, czosnek
- 2 łyżki soku z cytryny
- Łyżeczka oliwy 5 g
Sposób wykonania:
- Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki.
- Ugotowane jajka przekrajamy na ósemki, papryczkę chili oczyszczamy z nasion i kroimy w krążki.
- Pomidory kroimy w kostkę, a
paprykę w paseczki. Mieszamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy do
smaku, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. ŻUREK:"Żur, kiełbasa, jajec górka, idą święta kurka, rurka";)Żurek z jajkiem i kiełbaską z kurczaka: porcja (250 ml) to tylko 200 kcal mało, w porównaniu ze zwykłym żurkiem, który ma lekko ponad 310 kcal.Zakwas na żurek najlepiej przygotować samemu, jeżeli zbyt późno się obudziliśmy może być kupny:Potrzebne składniki do zakwasu:
- Pół szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
- ząbek czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- liść laurowy.
Sposób przygotowania:Do słoika włożyć zgnieciony czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody. Słoik przykryć gazą. Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze, aby nie powstała pleśń. Domowy zakwas jest gotowy po 4-5 dniach.Potrzebne składniki na żurek:- 0,5 litra zakwasu
- 2,5 litra bulionu przygotowanego według tego przepisu
- 250 kiełbasy z piersi kurczaka
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 10 g
- ząbek czosnku
Przygotowanie:Ugotować bulion z piersi kurczaka. Możemy gotować go pół godziny, zamiast godzinę. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek. Gotujemy kolejne pół godziny. Odcedzić. Wlać zakwas (najpierw szklankę, a potem dolewać sprawdzając, czy nie jest za kwaśny). Doprawić majerankiem, chrzanem i pieprzem.JAJKA:
Jajka wiosenne: porcja (5 sztuk- w końcu Wielkanoc :)) 100 kcal
Potrzebne składniki:
- 5 jajek (rozmiar M) ugotowanych na twardo
- 1 żółtko surowe 20 g
- 2 łyżeczki musztardy 10g
- 7 łyżek jogurtu naturalnego 140g
- 1 mały ogórek 40 g
- Pęczek rzodkiewek 80 g
- 1 pęczek szczypiorku
- 5 łyżek kiełków lucerny, rzodkiewki i brokuła (lub wybranych, które najbardziej lubisz) 40g
- Sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Jajko sparzamy i oddzielamy białko od żółtka.
- Surowe żółtko rozcieramy z musztardą i 1 łyżeczką jogurtu, dodajemy resztę jogurtu.
- Ogórka w drobną kostkę, a rzodkiewki w plasterki.
- Szczypiorek posiekaj.
- Kiełki opłucz i pokrój.
- Wymieszać warzywa z sosem i doprawić solą i pieprzem.
- Jajka przekroić na pół, ułożyć na półmisku i polać sosem.
Jajka faszerowane awokado: porcja (2 sztuki) 135kcal
Potrzebne składniki:
- 2 jajka (rozmiar L) ugotowane na twardo
- 2 łyżki chudego białego sera 40g
- awokado 40g
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól, pieprz
- Liście cykorii do dekoracji
Sposób wykonania:
- Rozetrzeć miąższ awokado i dodać do niego sok z cytryny.
- Umyte liście cykorii rozłożyć na półmisku.
- Jajka obrać ze skorupek i przekroić na połowy.
- Wyjąć ostrożnie żółtka i utrzeć z serem awokado i natką pietruszki.
- Masę doprawić solą oraz pieprzem.
- Białka jajek wypełnić farszem, ułożyć na liściach cykorii i podawać zaraz po przyrządzeniu gdyż awokado szybko ciemnieje.
Jajka w szynce: porcja (4 sztuki) 130kcal
Potrzebne składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo rozmiar L
- 4 małe plastry szynki z indyka 40g
- Łyżka majonezu domowej roboty lub dietetycznego 20g
- Łyżka jogurtu 20g
- 4 łyżeczki rzeżuchy
- Sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Jajka ugotować, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół.
- Plastry szynki również przekroić na pół.
- Majonez wymieszać ze śmietaną, lekko doprawić.
- Połówki jajek owinąć szynką, polać sosem majonezowym oraz posypać rzeżuchą.NO TO PASZTET:
Plaster (30 g) 50 kcal w porównaniu z innym (100 kcal) o 50 kcal mniej . Cały pasztet 1100 kcal.Potrzebne składniki:- 5 g suszonych borowików
- 600 g piersi kurczaka (około 3 filety)
- 150 g wątróbki drobiowej
- cebula 100 g
- 10 łyżek jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 200 g
- 1 jajko
- oliwa z oliwek łyżeczka – 5g,
- marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora
- sól, pieprz, majeranek, cząber, gałka muszkatołowa
- sok z cytryny,
Sposób wykonania:- Zagotować wodę z warzywami, wrzucić do niej filety z kurczaka, doprawić solą i pieprzem i gotować pół godziny.
- Grzyby zalać 100ml (niecałe pół szklanki) gorącej wody i pozostawić na 15 min.
- Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać wątróbkę i grzyby, smażyć przez 3 min.
- Zmiksować filety z kurczaka razem z wątróbką.
- Do masy dodać jogurt naturalny i jajko.
- Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, cząbrem i gałką muszkatołową .
- Masę trzeba dokładnie wymieszać, aby była jednolita.
- Małą formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej masę.
- Piec 50 min. w temp. 200
stopni.
Do jajej i pasztetu kilka kromek chleba pełnoziarnistego żytniego - 3 kromki (100 g) to ok. 240 kcalNIEZŁA BABKA:
Porcja(60 g) 100 kcal w porównaniu ze zwykłą 240 kcal o 50 kcal .Nasza cała 1500 kcal.Składniki:- 200 g mąki pszennej
- 100 g jogurtu naturalnego 2 % tłuszczu
- 3 łyżki oleju 45g
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka 0,5 % tłuszczu
- 2 łyżki cukru 40g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- stewia do smaku
Przygotowanie:Jajka wbij do miski i zmiksuj na pianę. Dodaj cukier i dalej miksuj. Dodaj jogurt, mąkę mleko i olej – zmiksuj na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia i aromat oraz dopraw stewią do smaku. Wymieszaj dokładnie. Wlej masę do foremki silikonowej i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Śniadanie na
870 kcal trochę dużo, ale jakby rozłożyć to w czasie? wygląda lepiej:), nie wiem jak u was ale u
mnie śniadanie zwykle przeradza się w niemal całodzienną ucztę.
Na świąteczny
obiad jak znalazł:
- Plaster pieczonego schabu ze śliwką (80 g)
- 3 ziemniaczki z koperkiem (ok250g)
- Kompot z jabłek (250 ml) szklanka
- Surówka z
porów i jabłek (100 g)
I 660 kcal uzupełniamy do swojego jadłospisu na 1500 kcal.
Oczywiście możemy sobie dania rozłożyć na konkretne posiłki np. Na śniadanie: np. jajka na kilka sposobów i sałatka, 2 śniadanie : żurek, Obiad schab z ziemniakami surówką, Podwieczorek- szklanka kompotu, A na kolację jako deser po całym dniu kawałek pasztetu i baba?
Czemu nie;)
Ale święta to wyjątkowy czas, więc cieszcie się nim z lekkim jedzeniem, w gronie rodziny i tym razem może bez ścisłego patrzenia na zegarek?;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz