piątek, 13 września 2019

Jakiej żywności unikać w ciąży?


Jakiej żywności unikać w ciąży?
Rodzaj żywności
Skutki zdrowotne spożycia żywności
mocna kawa lub herbata, coca-cola
kofeina powoduje zaburzenia rytmu serca dziecka i niską wagę urodzeniową, wypłukuje z organizmu ciężarnej witaminy B oraz C, wapń, cynk i potas
niedogotowane lub surowe mięso, np. tatar, słabo wysmażone steki, szynka parmeńska
grozi zachorowaniem kobiety na toksoplazmozę, co może skutkować poronieniem, obumarciem płodu lub wadami rozwojowymi dziecka, np. wodogłowiem
rozpuszczone i ponownie zamrożone lody, sery pleśniowe, np. brie lub camembert
zawierają bakterie typu Listeria, które mogą prowadzić do poronienia, obumarcia płodu, porodu przedwczesnego lub poważnej choroby u noworodka
ryby słodkowodne
zawierają związki chemiczne z zanieczyszczonych wód
surowe owoce morza (ostrygi, sushi) i ryby morskie (wędzony łosoś, tuńczyk)
bywają zakażone bakteriami, ryby zawierają wysoki poziom rtęci, co może mieć negatywny wpływ na rozwój układu nerwowego u płodu
niedogotowane lub surowe jaja (kogel-mogel, sernik na zimno), mleko niepasteryzowane
grożą zatruciem bakterią typu Salmonella, która powoduje ciężkie zatrucie pokarmowe i jest groźna dla rozwoju płodu
wątróbka i pasztety spożywane w nadmiarze
nadmiar witaminy A może być szkodliwy dla rozwijającego się dziecka
pepperoni
stwarza ryzyko toksoplazmozy
zupki i sosy w proszku
zawierają glutaminian sodu, który może wywoływać zaburzenia trawienia i skórne reakcje alergiczne u kobiety ciężarnej, pogarszają wchłanianie żelaza
orzeszki ziemne
mogą powodować uczulenie na orzeszki u dziecka




1 komentarz:

  1. Nie zgodzę się co do orzeszków. Najświeższe badania wykazują że alergie pokarmowe u dzieci mogą- a nie muszą- pojawić się niezależnie od tego co ciężarna jadła.

    OdpowiedzUsuń

Translate