Jakiej
żywności unikać w ciąży?
Rodzaj
żywności
|
Skutki
zdrowotne spożycia żywności
|
mocna
kawa lub herbata, coca-cola
|
kofeina
powoduje zaburzenia rytmu serca dziecka i niską wagę
urodzeniową, wypłukuje z organizmu ciężarnej witaminy B oraz
C, wapń, cynk i potas
|
niedogotowane
lub surowe mięso, np. tatar, słabo wysmażone steki, szynka
parmeńska
|
grozi
zachorowaniem kobiety na toksoplazmozę, co może skutkować
poronieniem, obumarciem płodu lub wadami rozwojowymi dziecka,
np. wodogłowiem
|
rozpuszczone
i ponownie zamrożone lody, sery pleśniowe, np. brie lub
camembert
|
zawierają
bakterie typu Listeria, które mogą prowadzić do poronienia,
obumarcia płodu, porodu przedwczesnego lub poważnej choroby u
noworodka
|
ryby
słodkowodne
|
zawierają
związki chemiczne z zanieczyszczonych wód
|
surowe
owoce morza (ostrygi, sushi) i ryby morskie (wędzony łosoś,
tuńczyk)
|
bywają
zakażone bakteriami, ryby zawierają wysoki poziom rtęci, co
może mieć negatywny wpływ na rozwój układu nerwowego u płodu
|
niedogotowane
lub surowe jaja (kogel-mogel, sernik na zimno), mleko
niepasteryzowane
|
grożą
zatruciem bakterią typu Salmonella, która powoduje ciężkie
zatrucie pokarmowe i jest groźna dla rozwoju płodu
|
wątróbka
i pasztety spożywane w nadmiarze
|
nadmiar
witaminy A może być szkodliwy dla rozwijającego się dziecka
|
pepperoni
|
stwarza
ryzyko toksoplazmozy
|
zupki
i sosy w proszku
|
zawierają
glutaminian sodu, który może wywoływać zaburzenia trawienia i
skórne reakcje alergiczne u kobiety ciężarnej, pogarszają
wchłanianie żelaza
|
orzeszki
ziemne
|
mogą
powodować uczulenie na orzeszki u dziecka
|
Nie zgodzę się co do orzeszków. Najświeższe badania wykazują że alergie pokarmowe u dzieci mogą- a nie muszą- pojawić się niezależnie od tego co ciężarna jadła.
OdpowiedzUsuń