sobota, 28 grudnia 2019

Antyoksydanty

 NAJCENNIEJSZE ŹRÓDŁA ANTYOKSYDANTÓW?

Antyoksydanty naturalnie występują w nieprzetworzonej żywności, przede wszystkim surowych warzywach i owocach, choć nie tylko.

  • Witamina C W dużych ilościach występuje w czarnych porzeczkach, papryce, brokułach, pomidorach, pomarańczach i brukselce. 


  • Witaminy A i E, łatwo znaleźć w tłuszczach roślinnych, kiełkach pszenicy, orzechach, szpinaku, sałacie, marchwi 
  • mangan, cynk, selen, które występują przede wszystkim w orzechach (laskowych, włoskich, brazylijskich) i ziarnach (dyni, sezamu). Ponadto, bardzo bogaty w selen jest świeży łosoś, a w cynk – w boczniakach 
  • Koenzym Q10 występuje naturalnie w organizmie człowieka, ale warto go dodatkowo przyjmować z mięsa, ryb i roślin strączkowych. 
  • Karotenoidy Znajdziemy je m.in. w natce pietruszki, szczypiorku, szpinaku, dyni, papryce, czerwonych grejpfrutach, mango oraz marchwi 

  • polifenole również występują w roślinach. Ich największą grupę stanowią flawonoidy, w które bogate są jabłka, wiśnie, brzoskwinie, seler naciowy, czarna porzeczka, dzika róża, czarna jagoda, malina.
Co ciekawe, czerwone wino ma znacznie lepsze działanie antyoksydacyjne niż sok z winogron. Wszystko za sprawą fermentacji, która doprowadza do rozpadu polifenoli na monomery. Dzięki temu są one lepiej przyswajalne przez człowieka. Od czasu do czasu można zatem sięgnąć po lampkę czerwonego, wytrawnego wina – wszystko z korzyścią dla zdrowia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate